Ex Student Archive




Home About Browse Advanced Search


Serrano, Ignacio (2005) Survival of Atlantic salmon (Salmo salar L.) and brown trout (Salmo trutta L.) exposed to episodic acidification during spring flood. Other thesis, SLU.

Full text available as:
[img]
Preview
PDF
Survival_of_Atlantic_Salmon_and_Brown_trout_to_episodic_acidification.pdf

Download (931kB) | Preview

Abstract

Överlevnaden av lax (Salmo salar) och öring (Salmo trutta) under tillfälliga pH-sänkningar under snösmältningen studerades i tio vattendrag i norra Sverige. Olika hydrologiska parametrar mättes kontinuerligt och vattenprover för laboratorieanalys insamlades under försöksperioden. Undersökningens syfte var att utvärdera dödligheten hos öring- och laxyngel (1+) under snösmältningen genom fältstudier för att identifiera vilka variabler som bäst förklarar skillnader i överlevnad i vattendrag. Syftet var också att bestämma kritiska toxicitets gränser i vattendrag med naturligt höga DOC-halter. Under vårens smältperiod ökade koncentrationen av DOC kraftigt vilket orsakade en naturlig pH-sänkning och en ökning av aluminiumhalter. Detta resulterade i hög dödlighet hos den studerade fisken. Undersökningen visar att lax var mindre motståndskraftig mot låga pH-värden i vattnet jämfört med öring. Det insamlade materialet bekräftar även att pH och ANC/H+ kvoten utgör goda indikatorer på överlevnaden hos lax och öring. Studien indikerar vidare att fisk i vattendrag med höga DOC halter har högre överkevbad låga pH värden och oorganiska aluminiumhalter än fisk i vattendrag med låga DOC halter. Resultaten visar också att en kritisk kemisk pH-nivå kan fastställas för lax och öring i humusrika vattendrag (DOC >10mg/l). Enligt de kemiska observationerna av vattendragen indikerar detta att ca 40 % respektive 10 % av Krycklans 68 km2 stora avrinningsområde inte är lämpliga för lax och öring. This study was designed to evaluate the survival of Atlantic salmon (Salmo salar) and brown trout (Salmo trutta) parr (1+) during the spring snow melt period in order to identify variables that best explain differences in fish survival among streams, and to define critical toxicity thresholds in organic rich waters. The experiments were carried out in 10 streams in northern Sweden. Different hydrological parameters were monitored continuously, and water samples for chemical analysis were collected throughout the experimental period. During the spring snow melt, DOC concentration increased strongly, causing a natural depletion of pH and an increase in total aluminium, which resulted in high fish mortality. Atlantic salmon was more sensitive than brown trout to acidic water in all streams during the experiments. Also, the mortality data confirmed that pH and ANC/H+ ratio constitute good predictors of Atlantic salmon and brown trout survival. The results also suggest that fish in DOC-rich streams can tolerate higher acidity and inorganic aluminium levels than fish in low DOC systems. Accordingly, a critical chemical threshold of pH (5.9 and 5.1) can be defined for Atlantic salmon and brown trout populations, respectively, in humic rich waters (DOC > 10 mg/l), about 0.3 pH units lower than for humic poor waters.

Item Type: Thesis (Other)
Keywords: trout, salmon, salmo, acidification, pH
Subject (faculty): Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science > Dept. of Aquaculture
Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science > Dept. of Aquaculture
Divisions: SLU > Faculty of Forest Sciences
Depositing User: Ignacio Serrano
Date Deposited: 12 Sep 2005
Last Modified: 18 Aug 2015 09:35
URI: http://ex-epsilon.slu.se/id/eprint/630

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per year since May 2015

View more statistics