Ex Student Archive




Home About Browse Advanced Search


Gradén, Hans (2008) Närproducerat - ett mervärde för lönsammare nötkött? Other thesis, SLU.

Full text available as:
[img]
Preview
PDF
Examensarbete_inom_Lantmästarprogrammet_1b.pdf

Download (383kB) | Preview

Abstract

Som en reaktion på storskaliga etablerade affärssystem och långa miljöbelastande transporter på livsmedelsområdet efterfrågar konsumenter i allt större utsträckning livsmedel från närområdet. På nötköttsområdet har en rad närproducerade koncept växt fram för att tillgodose det marknadsbehovet. Det är därför intressant att studera i vilken utsträckning närproducerade koncept kan bidra till lönsamheten i svensk nötköttsproduktion. Jag har i huvudsak använt mig av två metoder i arbetet, litteraturgenomgång och intervjuundersökning. Litteraturgenomgången syftar till att få allmän kunskap om ämnet, men också vilka närproducerade koncept som finns och hur de ser ut. Intervjuundersökningen har genomförts med aktörer i värdekedjan, från butik till producent, för att få en bild av problem och framgångfaktorer i närproducerade koncept. Det viktigaste resultatet av arbetet är, lite överraskande, att det inte är närproducerat som producenterna i första hand marknadsför som det viktigaste mervärdet utan jämn och hög ätkvalité. Det stämmer också väl överens med marknadsundersökningar jag tagit del av. Dessa visar att ätkvalité kommer långt före närproducerat som mervärde. Närproducerade koncept tillgodoser, på ett marknadsmässigt skickligt sätt, behov av premiumkvalitéer som storskaliga etablerade aktörer inte har förmått tillfredställa. Samtidigt visar både intervjuer och litteraturgenomgång att närproducerat växer starkt i styrka som mervärde i takt med det allt skarpare mediala fokuset på klimatfrågan. I framtiden måste närproducerade och regionala koncept både tillgodose behovet av fler premiumkvalitéer och höga krav på kostnads och miljöeffektiv hantering. Då är samverkan ett nyckelord som återkommer hos aktörerna i intervjuerna. Samverkan i olika former mellan producenter, mellan koncepten och mellan aktörerna i värdekedjan.

Item Type: Thesis (Other)
Keywords: närproducerat, nötkött, lönsamhet, köttproduktion
Subject (faculty): Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science > Dept. of Work Science, Business Economics and Environmental Psychology
Divisions: SLU > Faculty of Landscape Planning, Horticulture and Agricultural Science
Depositing User: Hans Gradén
Date Deposited: 17 Jun 2008
Last Modified: 18 Aug 2015 10:05
URI: http://ex-epsilon.slu.se/id/eprint/2657

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per year since May 2015

View more statistics